Werkwijze

Werkwijze

Graag werk ik kortdurend, oplossings- en doelgericht. Hierbij richten we ons vooral op het hier en nu en de toekomst. Als gebeurtenissen uit het verleden dit belemmeren, besteden we hier de nodige aandacht aan.

Behandeling bij mij zit tussen begeleiding en therapie in, afhankelijk van uw behoefte, mogelijkheden en wat er op dat moment voor u nuttig is. U krijgt inzichten en leert vaardigheden die u de rest van uw leven kunt blijven gebruiken om bewuster en waardevoller leven.

We gaan op zoek naar wat er echt belangrijk is in uw leven en hoe u hiermee effectief en actief aan de slag kunt gaan. Ook bekijken we welke vaardigheden en krachten u hiertoe al bezit en meer in kunt zetten.

Minstens zo belangrijk is het om te leren omgaan met pijnlijke emoties en gedachten die onvermijdelijk bij het leven horen. Door ook deze toe te kunnen staan en er niet tegen te strijden, kunt u uw energie, aandacht en gedrag blijven richten op wat er werkelijk toe doet.

Psychologische benaderingen en methodieken:

Ik maak gebruik van psychologische methoden en technieken, waarvan de effectiviteit zich wetenschappelijk en binnen mijn praktijk hebben bewezen. Hierbij kijk ik naar wat het beste bij u en uw problematiek past.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

Prachtig model waarbinnen meerdere therapievormen passen. Richt zich op:
Het ontwikkelen van psychische flexibiliteit.

– Wat en wie is belangrijk voor je. Welke waarden en gedrag horen hierbij
– Welke gedachten en overtuigingen zitten in de weg om te doen wat je belangrijk vindt en hoe kom je hier losser van.
– Hoe ga je om met pijnlijke emoties zodat ze minder in de weg zitten. Stoppen met strijden tegen en juist ruimte geven aan moeilijke emoties en hier empatisch mee leren omgaan
– Hoe kun je focussen op het hier en nu zodat je effectiever wordt in je werk en persoonlijk leven. (mindfulness en concentratietraining)

Oplossingsgerichte Psychotherapie

Deze therapievorm onderzoekt wat er al goed werkt en wat er nodig is om dit vaker te doen. De kracht van de cliënt staat centraal . Deze is expert van zijn eigen leven en therapeut activeert deze expertise door het stellen van oplossingsgerichte vragen  en het aanbrengen van structuur en actiepunten

EMDR (Eye Movement and Desensitization and Reprocessing)

Effectiefste behandelmethode bij psychisch trauma of schokkende gebeurtenissen . Ook gebruikt bij angsten en fobieën.
Door middel van deze behandelmethode wordt het trauma snel verwerkt. (Vaak al in een of twee sessies ) bij een eenmalig trauma. Door het focussen op het naarste beeld van hetgeen je hebt meegemaakt terwijl je wordt afgeleid door bilaterale tikjes (door koptelefoon)en snelle oogbewegingen (volgen van mijn vinger) wordt het trauma ‘gedesensitiseerd’ (de lading gaat eraf waardoor het trauma verwerkt wordt en minder of geen invloed meer heeft).

Coachingstechnieken

– Voice Dialogue(bewust worden van verschillende kanten in ons  bijv: de perfectionist, de saboteur, de pleaser, de superman) door middel van een interview met deze subpersoon.
– Het bewandelen van verschillende paden in de tijd bij dilemma’s of moeilijk beslissingen (NLP technieken)
– Communicatievaardigheden: Assertief zijn. Respectvol confronteren. Het geven van feedback en het voeren van een eerlijk gesprek.